Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει παραδεχτεί ότι το βρεφικό γάλα πωλείται στην Ελλάδα ως και 213% ακριβότερα από άλλες χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, ένα βρέφος δεν χρειάζεται μόνο γάλα. Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», μια οικογένεια η οποία μεγαλώνει ένα μωρό δίνει περίπου έναν κατώτατο μισθό τον μήνα για γάλα, πάνες και κρέμες.
Οι τιμές των αναλώσιμων τα οποία είναι απαραίτητα για την καθημερινή φροντίδα των βρεφών έχουν εκτοξευθεί τόσο εξαιτίας της ακρίβειας όσο και λόγω του πληθωρισμού της απληστίας. Το πλαφόν που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πως θα επιβληθεί στο βρεφικό γάλα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Από μόνο του δεν αρκεί όμως. Απαιτούνται κι άλλα.
Μπορεί οι γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς να επιμένουν ότι οι ανατιμήσεις δεν είναι αποκλειστικά απόρροια της πληθωριστικής κρίσης, παρ’ όλ’ αυτά οι κυβερνώντες οφείλουν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προστατεύσουν τους υπό συζήτηση καταναλωτές. Εξάλλου, το κυβερνών κόμμα διαφημίζει συχνά τη σημασία που αποδίδει στις πολιτικές ανάσχεσης του δημογραφικού προβλήματος – και το δυσβάστακτο κόστος τέτοιων προϊόντων αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους νεαρά ζευγάρια καθυστερούν τη δημιουργία οικογένειας.
Οι έλεγχοι πρέπει να είναι συνεχείς. Γιατί, όπως δυστυχώς έχει αποδειχθεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις, αρκετές μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν μπανανία.