To ψήφισμα είναι καταπέλτης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε αυτή την εβδομάδα σοβαρές ανησυχίες για τις απειλές που δέχονται στη χώρα μας, στο όνομα της «εθνικής ασφαλείας», η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Δημοσιογράφοι και πολιτικοί – τονίζεται στο ψήφισμα – έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης, παραβίασης της ιδιωτικής τους ζωής και καταχρηστικών αγωγών, ακόμη και από ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού. Ανεξάρτητες Αρχές δέχονται πιέσεις. Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δυσφημίζονται και παρενοχλούνται. Πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται αντιμέτωποι με κακομεταχείριση και παράνομες επαναπροωθήσεις.
Είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται η χώρα μας από έναν ανώτατο ευρωπαϊκό θεσμό με τόσο κατηγορηματικό τρόπο και για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αρκείται όμως στις διαπιστώσεις. Με το ψήφισμά του, που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία – περιλαμβανομένων των κοινοτικών κονδυλίων – για να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα και η περιφρόνηση των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.
Αν κρίνει κανείς από την αντίδρασή της, η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του θέματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για πολιτικά παιχνίδια ενόψει ευρωεκλογών και επιτέθηκε στην… Αριστερά. Ενας υπουργός ταύτισε τους ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν το ψήφισμα με εκείνους που ήθελαν να περιορίσουν τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας σε τέσσερα και ζήτησε να κρατηθούν τα ονόματα των ελλήνων ευρωβουλευτών «που ψήφισαν κατά της χώρας μας»! Ενας άλλος υπουργός μίλησε για «ακραίο», «υποκινούμενο» και «εμπαθές» ψήφισμα, με στόχο τον αρχηγό του πιο ισχυρού κεντροδεξιού κόμματος της Ευρώπης. Μια κυβερνητική ευρωβουλευτής μίλησε για «επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης».
Τίποτα δεν δείχνει λοιπόν ότι θα ληφθούν μέτρα για να ολοκληρωθούν οι δικαστικές έρευνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών, να σταματήσουν οι απειλές, να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου και να διορθωθεί η ζημιά που έχει υποστεί το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κρύβεται πίσω από το περίφημο «41%» και να κατηγορεί τους αντιπάλους της για τις δικές της αυθαιρεσίες. Μέχρι την επόμενη καταδίκη.