Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη ανέδειξαν ένα σημαντικό δίλημμα, το οποίο έχει ήδη συζητηθεί αρκετά: τι πρέπει να γράφουν οι ταμπέλες των προϊόντων που καλλιεργούν ή εκτρέφουν οι Ευρωπαίοι; Πως αυτά παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή σε μια συγκεκριμένη χώρα της;
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα μια έρευνα για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στην κοινή αγορά αλλά και για τους κινδύνους που προκύπτουν από τη διαδικασία του labeling για τους έλληνες παραγωγούς. Γιατί το αίτημα, το οποίο ακούστηκε από αγρότες σε όλη την ήπειρο – το αίτημα να μην επικρατήσει ολοκληρωτικά το Made in EU –, απασχολεί πολλούς κι εδώ.
Για μια σειρά από τρόφιμα η ευρωπαϊκή νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα να αναγράφεται πάνω στο προϊόν το κράτος – μέλος στο οποίο παρασκευάστηκαν, ενώ η ελληνική νομοθεσία προβλέπει το λεγόμενο Ελληνικό Σήμα, το οποίο πιστοποιεί την προέλευση προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται στην Ελλάδα. Αυτή η πρωτοβουλία δεν αντιβαίνει τους κανονισμούς της ΕΕ και ενδεχομένως δείχνει τον δρόμο για το μέλλον.
Είναι εξαιρετικά κρίσιμο για ορισμένους κλάδους να προστατευτεί το Made in Greece. Χωρίς φυσικά να παραβιάζονται όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, πρέπει να βρεθούν κι άλλοι τρόποι ώστε να ενισχυθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα καθώς κι ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας. Είναι υποχρέωση του κράτους να διαφυλάξει την προστιθέμενη ελληνική αξία.