Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση ενός υγιούς μεταβολισμού, ενισχύουν το νευρικό σύστημα βελτιώνοντας τη νοητική επίδοση και την ψυχολογία, ενώ μειώνουν και την κόπωση και τη σωματική εξάντληση. Η βιταμίνη Β3 (νιασίνη, νικοτινικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει ρόλο στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες και τα λίπη, συμμετέχει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και βοηθά στην παραγωγή ορισμένων ορμονών και στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η νιασίνη μέχρι πρότινος συνταγογραφούνταν για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας, καθώς θεωρούνταν ότι αυξάνει λίγο τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Συναντάται συχνά στη δυτική διατροφή καθώς εντοπίζεται στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, το καστανό ρύζι, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, αλλά και τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί. Μάλιστα, εδώ και δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερες από 50 ακόμη χώρες προέτρεπαν στον εμπλουτισμό βασικών τροφών με νιασίνη ως μέτρο πρόληψης της διατροφικής ανεπάρκειας. Σήμερα υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι μπορεί να έχει επικίνδυνες παρενέργειες.
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ