Ορθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε προκαταρκτική έρευνα για το πώς και με τι τρόπο διέρρευσαν προσωπικά στοιχεία και ηλεκτρονικοί λογαριασμοί αλληλογραφίας Ελλήνων του εξωτερικού και φέρεται ότι έχουν βρεθεί στην κατοχή της ευρωβουλευτού Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Το θέμα ακουμπάει την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, την παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου και, στον βαθμό που οι καταγγελίες επιβεβαιώνονται, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το πώς έχει γίνει η παροχέτευση των εν λόγω στοιχείων.
Προφανώς, και πέραν της νομικής διερεύνησης και εξέτασης όλων των εμπλεκόμενων φορέων με το θέμα και με το υπουργείο Εσωτερικών, τίθεται μια σοβαρή παράμετρος και πολιτικού περιεχομένου. Αν τα προσωπικά δεδομένα αυτά έχουν γίνει φύλλο και φτερό και έχουν επίσης γίνει κτήμα υποψήφιων ευρωβουλευτών, κλονίζουν την ίδια την αξιοπιστία της πρόσφατα ψηφισμένης – και σωστά – στη χώρα μας επιστολικής ψήφου.
Δίνουν χώρο για σκεπτικισμό σε ένα πεδίο που δεν επιτρέπεται και πολύ περισσότερο ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου. Σε καμία περίπτωση οι πολίτες και δη οι απόδημοι δεν μπορούν να γίνουν βορά προεκλογικών ασκήσεων ή τα στοιχεία τους να χρησιμοποιούνται προς άγραν ψήφου.
Η απόλυτη και άμεση διαλεύκανση του ζητήματος θα προσθέσει αξιοπιστία στον νέο τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και θα διαλύσει κάθε υπόνοια για ποινικό αδίκημα σε ένα ευαίσθητο θέμα που προφανώς εφάπτεται με τον πυρήνα της ίδιας της Δημοκρατίας.