Η «Διεθνής των ωκεανών» που γίνεται στη χώρα μας από τις 16 του μηνός έχει πολλά και ενδιαφέροντα πρόσημα και προφανώς είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να διεκδικήσει και να διαδραματίσει έναν ρόλο στο μεγάλο στοίχημα της βιωσιμότητας και λόγω θέσης και λόγω σύστασης της δικής μας γεωγραφίας.

Μεγάλο και κρίσιμο θέμα της διάσκεψης είναι ακριβώς η στροφή προς ένα νέο σχέδιο μείζονος προστασίας να χαραχθεί στη διάσκεψη που θα γίνει εδώ και οι δεσμεύσεις για έμπρακτο σεβασμό των θαλάσσιων οικοσυστημάτων να περιλάβουν προφανώς και την ευρύτερη περιοχή μας – ας μην ξεχνούμε πως είμαστε μέρος της Μεσογείου, λεκάνης απόλυτα κρίσιμης και γεωπολιτικά.

Βιώσιμοι ωκεανοί και θάλασσες έχουν κλιματικό αποτύπωμα αναγκαίο για τον πλανήτη και τον άνθρωπο. Βιώσιμοι όμως ωκεανοί σημαίνει και δυνατές, αναπτυσσόμενες οικονομίες αφού ένα μεγάλο σκέλος των οικονομικών δραστηριοτήτων περνούν από τις θάλασσες και τη ζωτικότητά τους. Να η ευκαιρία!

Η Ελλάδα, μια χώρα που βρέχεται στο μεγάλο της μέρος ή διατηρεί μια πλούσια πολυνησία, να μπει μπροστά στη νέα κλιματική συμφωνία των ωκεανών. Eνα νέο παγκόσμιο συμβόλαιο με κέντρο το «γαλάζιο» και με μοχλούς μια νέα δυναμική ναυτιλία, μια νέα αλιεία και έναν νέο τουρισμό για τις επόμενες δεκαετίες.

Προφανώς όλα αυτά προϋποθέτουν μια μακρά και αμοιβαία συνεργασία των κυβερνήσεων και των παγκόσμιων οργανισμών. Αλλά και μια νέα εμπεδωμένη αντίληψη των πολιτών πως δεν μιλάμε για μια πολυτελή ατζέντα αλλά για το ίδιο το μέλλον.