Στα αγγλικά, η λέξη «αντίποινα» ακούγεται σχεδόν αστεία: «tit for tat». Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν διασκέδαζε πάντως καθόλου με τον κίνδυνο κλιμάκωσης της ιρανοϊσραηλινής σύγκρουσης. Ανησυχούσε δηλαδή μήπως τα ισραηλινά αντίποινα για την πρόσφατη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, που έγινε με τη σειρά της σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό από το Ισραήλ, ενέπλεκαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Και οδηγούσαν την ηγεσία του τελευταίου είτε να αναθεωρήσει το πυρηνικό δόγμα της χώρας, που προβλέπει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας αποκλειστικά για μη στρατιωτικούς σκοπούς, είτε να διατάξει πλήγματα εναντίον πυρηνικών στόχων του Ισραήλ.
Ο κίνδυνος αυτός προς το παρόν απετράπη. Ως αποτέλεσμα και των αμερικανικών πιέσεων, η χθεσινή ισραηλινή επίθεση σε στρατιωτική βάση στην επαρχία του Ισφαχάν είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα – δεν είναι τυχαίο ότι πραγματοποιήθηκε την ημέρα των γενεθλίων του ιρανού θρησκευτικού ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Οι Ιρανοί, μάλιστα, δεν τη χαρακτηρίζουν καν «επίθεση», αλλά «διείσδυση», και βεβαιώνουν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν θα απαντήσουν. Η κλιμάκωση, έτσι, αναβάλλεται. Και ανοίγει ένα παράθυρο για τη διπλωματία.
Η ευκαιρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός πρέπει να πειστεί ότι τα μηνύματα που έστειλε τόσο προς τη Χαμάς όσο και προς τους υποστηρικτές και χρηματοδότες της είναι αρκούντως ισχυρά και ότι η επιμονή σε περαιτέρω στρατιωτική δράση μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα. Οι διενέξεις στη Μέση Ανατολή χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες και δεν μπορεί να επιλυθούν με στρατιωτικά μέσα. Χρειάζεται να συγκληθεί επειγόντως μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη, που θα αναλάβει την ανοικοδόμηση της Γάζας, την ένταξη του Ισραήλ σε ένα συλλογικό σύστημα ασφαλείας και τη χάραξη ενός οδικού χάρτη για την ίδρυση ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.
Οποιεσδήποτε άλλες επιλογές μπορεί να μετατρέψουν τη Μέση Ανατολή σε πυριτιδαποθήκη και να παρασύρουν τον πλανήτη σε έναν όλεθρο που μπορεί να είναι και πυρηνικός.