Είναι κοινός τόπος πως η Θράκη είναι μια ευαίσθητη περιοχή όπου ο τουρκικός εθνικισμός σταθερά επιχειρεί να εκμεταλλευθεί και να διαμορφώσει όρους εργαλειοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας. Καθόλου τυχαία πως σε παραβίαση όλων των συνθηκών αλλά και του Διεθνούς Δικαίου η τουρκική ηγεσία επιμένει στον λανθασμένο και ανιστόρητο όρο «τουρκική μειονότητα», πριμοδοτώντας την υποδαύλιση των εθνικισμών από τη μεριά της.
Με αυτό ως δεδομένο αλλά και με κεκτημένο την ειρηνική συνύπαρξη δεκαετιών της μειονότητας με τον χριστιανικό πληθυσμό, η προσοχή που θα πρέπει να δείχνουμε στην περιοχή θα πρέπει να έχει σταθερά χαρακτηριστικά και μια άλλη ανάγνωση: εκείνη της πολυδύναμης ανάπτυξής της. Με μια στρατηγική ενίσχυσης των όρων κοινωνικής συνοχής της Θράκης, συμπερίληψης, κινήτρων διαβίωσης και παραμονής για τους κατοίκους της, διασφαλίζεται και μια τροχιά εξωστρέφειας και κανονικότητας που δεν είναι εύκολο να διαρραγεί από εξάρσεις εθνικισμού ή άλλα παιχνίδια που έχουν ως στόχο τη διαίρεση και την καχυποψία.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Θράκη, αμέσως μετά το ταξίδι στην Αγκυρα, κινήθηκε ακριβώς με αυτή τη λογική, αφού στο κέντρο της είχε, μεταξύ άλλων, το υπό κατασκευή Νοσοκομείο της Κομοτηνής. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα έργου που αφορά όλο τον πληθυσμό της περιοχής και άρα μια πρωτοβουλία που ενισχύει την ισοπολιτεία και την ισότιμη πρόσβαση για όλους. Μια Θράκη, ευρωπαϊκή και μια Θράκη σε τροχιά ανάπτυξης σε όλους τους βαθμούς της παραγωγής αλλά και πόλος έλξης μιας ευρύτερης εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι μια περιοχή που δεν έχει να φοβάται παρωχημένες παρεμβάσεις που ποντάρουν στην καχυποψία και στην αντίθεση μεταξύ των κατοίκων της.