Είχε προηγηθεί ηλεκτροπληξία ενός μαθητή τον Απρίλιο σε ένα σχολείο στην Πάτρα. Και προχθές είχαμε σοβαρό τραυματισμό ενός παιδιού από την πόρτα του σχολείου που το καταπλάκωσε σε δημοτικό της Κηφισιάς – άλλο αντίστοιχο περιστατικό είχαμε στον Δομοκό. Κι άλλα τέτοια περιστατικά καταγράφει το ρεπορτάζ και δη σε τέτοιο εύρος ανά την Ελλάδα που μόνον ανησυχία μπορεί να προκαλέσει για την ασφάλεια των παιδιών και τη σωματική τους ακεραιότητα.
Είναι προφανές πως ένα μείζον θέμα των εγκαταστάσεων και των δομών μπαίνει επιτακτικά. Η όλη συζήτηση θα πρέπει να απασχολήσει τις Περιφέρειες και τις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων. Η συνήθης αλληλοεπικάλυψη ευθυνών πρέπει να μείνει στην άκρη και να υπάρξει μια εξονυχιστική καταγραφή της κατάστασης στα δημοτικά σχολεία αλλά και στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας.
Αυτό σε πρώτη φάση και προφανώς με τη συμμετοχή του κράτους και τη συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το αμέσως επόμενο στάδιο του σχεδίου είναι η ανασυγκρότηση των σχολικών μονάδων. Δεν νοείται εν έτει 2024 τα σχολεία να είναι καρμανιόλες για τους μαθητές ή να κρύβουν παγίδες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Βεβαίως όλα αυτά απαιτούν και μια νέου τύπου χρηματοδότηση και μια νέου τύπου σχεδίαση που να λαμβάνει υπόψη όλες τις νέα μεταβολές (κλίματος, κ.τ.λ.). Η εμπειρία και το επιστημονικό προσωπικό υπάρχει. Αναμένουμε την πολιτική βούληση.