Είναι παραπάνω από προφανές πως η χώρα μας έχει ανάγκη πέραν της γεωπολιτικής εξωστρέφειας και τη συνέχιση ενός συντεταγμένου οδικού χάρτη και προγράμματος επενδύσεων που θα προσθέσουν μεταβλητές δυναμικής σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον εξάλλου από επενδυτές εντοπίζεται ζωηρό και επιβεβαιώθηκε χθες κατά την επιτυχημένη επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί. Η δε συνάντησή του με τον έλληνα Πρωθυπουργό, το κλίμα στο οποίο διεξήχθη αλλά και οι δύο συμφωνίες που συνομολογήθηκαν είναι σε θετική κατεύθυνση και θα πρέπει και η παρακολούθηση της εξέλιξής τους να είναι επίσης σε θεσμική και σταθερή βάση.

Η Ελλάδα λόγω θέσης και συμμαχιών αλλά και λόγω εμπεδωμένης δημοκρατίας και θεσμών προσφέρεται ως πόλος επενδυτικών πλάνων που βέβαια θα πρέπει να διαρθρώνονται με όρους σεβασμού και αμοιβαίας συνεργασίας για τα δύο μέρη. Και η εμπειρία από τη μεριά μας υπάρχει και το εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και η πολιτική βούληση ακριβώς αυτές οι επενδύσεις να είναι μακροχρόνιες, μα και άμεσα επωφελείς και σε συγχρονισμό με τις ανάγκες και δυνατότητες της δική μας χώρας.

Να μην ξεχνούμε πως οι δεσμοί με το Κατάρ είναι αμφίδρομοι και πρέπει να ενταθούν, αφού ήδη εκεί δραστηριοποιούνται έλληνες επιχειρηματίες, έμποροι ενώ υπάρχει χώρος για διεύρυνση των συμφωνιών και σε άλλα σκέλη και πεδία της οικονομίας. Η σταθερότητα και η ειρήνη, μα και η σύσφιξη των σχέσεων με άλλες χώρες, περνά και από τις επενδύσεις, ας μην το ξεχνούμε.