Για πολλούς αναλυτές ζούμε τις πρώτες εκλογές όπου νέες μέθοδοι επικοινωνίας είναι πια εδραιωμένες. Μαζί με αυτές, και λόγω της χαλαρότητας της ψήφου που παραδοσιακά έχουν οι ευρωκάλπες, ζούμε τη σχεδόν καθολική εισβολή του lifestyle στην πολιτική. Αυτή λαμβάνει πολλούς τρόπους αλλά και ενέχει πολλούς κινδύνους. Κι αυτό γιατί η πολιτική ως διαδικασία είναι υψηλή και αλληλένδετη με την ίδια την εμπέδωση της δημοκρατίας.

Εχει να κάνει με τα πολιτικά σχέδια που καταθέτουν οι δημοκρατικές δυνάμεις που για το θυμίζουμε πάντα είναι σχέδια για το κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο της χώρας. Η πολιτική έχει να κάνει με τη σχέση και το κύρος των κομμάτων. Εχει επίσης σχέση με τον τρόπο που κόμματα και πολίτες αντιλαμβάνονται το πολίτευμα και την κοινωνική οργάνωση. Η πολιτική είναι σε κρίση μαζί με το κομματικό φαινόμενο. Το έχετε διαβάσει αρκετά και έχει επίσης αναλυθεί επαρκώς ή μη η αιτία. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως το σημερινό πολιτικό δυναμικό θα πρέπει να αναζητήσει τον πυρήνα του προβλήματος στους όρους επικοινωνίας.

Ούτε αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να προσομοιώσει την πολιτική με μια νέα αντίληψη για το θέαμα που δεν έχει καμία σχέση με τα μείζονα διακυβεύματα που έχουμε ως χώρα. Αντίθετα θα πρέπει να κινηθούν οι πολιτικοί σήμερα. Να επανανοηματοδοτήσουν την όλη διαδικασία με όρους σοβαρότητας και ουσίας. Αλλιώς θα καταλήξουν περσόνες του Instagram και του TikTok.