Τα μηνύματα έρχονται τόσο από τις δημοσκοπήσεις όσο και από την ανάλυση της επιστολικής ψήφου: η αποχή στις ευρωεκλογές αναμένεται να είναι μεγάλη, μπορεί μάλιστα να σπάσει όλα τα ρεκόρ. Για να το πούμε αντίστροφα: ο κίνδυνος είναι η συμμετοχή να μην υπερβεί το 50%, ίσως ούτε καν το 45%, κάτι που φυσικά δεν ακυρώνει το εκλογικό αποτέλεσμα, το επηρεάζει όμως ευθέως και πλήττει την πολιτική νομιμοποίησή του.
Οι βασικές μαύρες τρύπες είναι δύο. Η μία είναι οι νέοι. Οι ψηφοφόροι ηλικίας 17-30 ετών εμφανίζονται σε αξιοσημείωτα ποσοστά απογοητευμένοι όχι μόνο από το πολιτικό σκηνικό, αλλά και από τη δυνατότητα που τους παρέχεται να το βελτιώσουν. Εξι στους δέκα είναι δυσαρεστημένοι με τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Λιγότεροι από τους μισούς θεωρούν καλό ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ. Οι πεποιθήσεις αυτές τούς κρατούν μακριά από την κάλπη.
Η δεύτερη μαύρη τρύπα είναι τα αστικά κέντρα. Οι κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που θεωρητικά είναι πιο ενημερωμένοι για τις πολιτικές εξελίξεις, γνωρίζουν ότι στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται η τύχη της χώρας. Γνωρίζουν επίσης ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και ότι το μόνο ερώτημα είναι πώς θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι παρατηρήσεις αυτές επίσης δεν ευνοούν τη μαζική προσέλευση στις κάλπες – πολύ περισσότερο μάλιστα αν ο καιρός την επόμενη Κυριακή είναι καλός για μπάνιο.
Ομως η αποχή από τις εκλογές, εθνικές ή ευρωπαϊκές, δεν συνιστά απλώς αποκήρυξη ενός δημοκρατικού καθήκοντος. Οξύνει και το ίδιο το πρόβλημα το οποίο θέλει να καταγγείλει: τη λήψη αποφάσεων «για μένα, χωρίς εμένα». Αντίθετα με κάποιους ανεγκέφαλους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, που αντιδρώντας στην καταδίκη του καλούσαν χθες σε βίαιη εξέγερση, οι δημοκρατικοί πολίτες γνωρίζουν ότι το μόνο εργαλείο που διαθέτουν για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα είναι η ψήφος. Και είναι ένα εργαλείο αποτελεσματικό και πολύτιμο.
Το διακύβευμα της 9ης Ιουνίου είναι σοβαρό: ψηφίζουμε για το μέλλον της Ευρώπης και, δευτερευόντως, της χώρας μας. Ας μην το υποτιμήσουμε.