Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα ναυπηγεία της Naval Group, στο Λοριάν της Γαλλίας, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες τελευταίας τεχνολογίας Belh@rra που θα εμπλουτίσουν σε προσδιορισμένο χρονικό πλαίσιο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έχει τη δική της ειδική αξία. Υπενθυμίζει τη σταθερή στρατηγική αποτροπής για τη χώρα μας που προφανώς περνάει και από την ενίσχυση της άμυνάς μας με σύγχρονα μέσα.

Η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας αλλά, όπως έχουμε πολλάκις επισημάνει, είναι και χώρα με κόκκινες γραμμές στο πεδίο της εδαφικής της ακεραιότητας. Η Ελλάδα όμως έχει και ορθά διαμορφώσει όρους συμμαχιών και δεσμούς με το σύνολο της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ακόμη πιο διακριτή η αμοιβαία σχέση και συνεργασία με χώρες όπως η Γαλλία. Συμμαχίες με στρατηγικό βάθος και κοινά αξιακά σημεία. Συμμαχίες με συνείδηση της Ιστορίας αλλά και της κοινής προοπτικής. Η Ελλάδα είναι χώρα με εξωστρέφεια, δυναμική αλλά και αποφασιστικότητα σε ένα ταραγμένο περιβάλλον όπου οι αναθεωρητισμοί είναι προ των πυλών και θέτουν σε κίνδυνο κάθε έννοια σταθερότητας.

Οι εξοπλισμοί είναι μέρος μιας διπλωματίας και μιας συνέχειας της αποτρεπτικής ισχύος. Δεν είναι μια αποσπασματική επιλογή πρακτικού ή τεχνικού τύπου. Ετσι πρέπει να νοηθεί και από όλους και έτσι πρέπει να διαμορφωθεί μια συνέχεια του κράτους και της εθνικής Αμυνας που βέβαια να συγχρονίζεται με τις νέες εκδοχές των απειλών. Τα βήματα να είναι σταθερά.