O χθεσινός ανασχηματισμός μπορεί να χαρακτηρίστηκε απροσδόκητα περιορισμένος απ’ όσους περίμεναν αλλαγές σε μεγάλα υπουργεία, όπως το Οικονομικών ή το Εξωτερικών. Ομως οι παρεμβάσεις που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στοχευμένες: έγιναν σε πεδία που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Ο βασικός λόγος που υπαγόρευσε τον ανασχηματισμό, και σχετίζεται άμεσα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής, ήταν η δυσαρέσκεια των πολιτών για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», όπως χαρακτήρισε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός την ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Διότι μπορεί να συζητάμε και να γράφουμε για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, την κρίση της Κεντροαριστεράς ή τον πολλαπλασιασμό των ακραίων καιρικών φαινομένων, αυτό που απασχολεί όμως στο τέλος της ημέρας τον πολίτη είναι τι λογαριασμό πλήρωσε στο σουπερμάρκετ και πόσο δύσκολα θα βγάλει τον μήνα. Σε αυτή την αγωνία πρέπει να απαντήσει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, και να το κάνει γρήγορα.
Ο δεύτερος στόχος των κυβερνητικών αλλαγών είναι η επούλωση των πληγών που άνοιξαν τα τρακτέρ, όπως έγραφαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ». Οι αγρότες έχουν γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση και εκείνη θέλει να τους δείξει ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν θα πλήξει τα συμφέροντά τους. Αξιοποιώντας επίσης πρόσωπα από την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός θέλει να αναχαιτίσει τη μείωση των ποσοστών της παράταξής του σε αυτές τις περιοχές, που υπολογίζεται περίπου όση και η πτώση του πανελλαδικού της ποσοστού τον τελευταίο χρόνο.
Ενας ανασχηματισμός, τέλος, δεν μπορεί παρά να αποσκοπεί και στον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ετσι θα πρέπει να ερμηνευτούν οι αλλαγές τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών (όπου μέτρησε ασφαλώς και η υπόθεση των e-mails προς τους αποδήμους) όσο και στο Μαξίμου (όπου υπήρχαν παράπονα για κάποιες αρρυθμίες).
Τι μένει; Να δοθούν απαντήσεις στη συνταρακτική αποχή της περασμένης Κυριακής και στην κραυγή αγωνίας των νέων. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι υπουργοί να σκύψουν στα προβλήματα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και λιγότερη αλαζονεία. Αντιπολίτευση δεν έχουν. Εκλογές για τα τρία επόμενα χρόνια δεν έχουν. Οι δικαιολογίες τελείωσαν. Και τώρα δουλειά.