Την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίστηκε. Η εξέλιξη ήταν περίπου αναμενόμενη επειδή ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει χτυπηθεί από ένα sell off εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Οι αναλυτές περιγράφουν την κατάσταση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές σαν τσουνάμι που ξεκίνησε από το Παρίσι – με τα γαλλικά ομόλογα αλλά και το χρηματιστήριο της χώρας να πιέζονται σημαντικά την προηγούμενη εβδομάδα – και επεκτάθηκε σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενδεικτικό του κρίσιμου σημείου στο οποίο βρίσκεται η Ενωση είναι πως τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα γαλλικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν περισσότερο κι από το 2011, όταν η κρίση χρέους της ευρωζώνης βρισκόταν στο ζενίθ της.

Ο πανικός που επικρατεί στις αγορές εντάθηκε φυσικά από τη δήλωση του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, πως μια ενδεχόμενη νίκη του κόμματος της Λεπέν στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα προκαλούσε δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Γαλλίας. Εύλογα, γιατί αν βγει από τις δημοσιονομικές ράγες η δεύτερη πιο ισχυρή οικονομία της ευρωζώνης, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στα οικονομικά για να καταλάβει πως τότε θα  κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό σύστημα συνολικά – φυσικά και η Ελλάδα.

Μετά τη δραματική προηγούμενη δεκαετία, οι πολιτικοί έχουν σχεδόν ξεχάσει πως οποιαδήποτε οικονομία παραμένει ευάλωτη στις επιθέσεις των αγορών. Τώρα, η Γαλλία θυμίζει σε όλους όχι μόνο ότι η πολιτική και οι δημοσιονομικές προοπτικές παραμένουν αλληλένδετες αλλά και πως ό,τι συμβαίνει σε ένα κράτος – μέλος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος επηρεάζει και τα υπόλοιπα.