Ορθώς προσδιορίστηκε σαφές χρονοδιάγραμμα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τον οδικό χάρτη της εκλογής από τη βάση της νέας ηγεσίας του ιστορικού κόμματος. Η έννοια των καθαρών λύσεων και διεξόδων είναι πάντα μια ορθή επιλογή και δεν πυροδοτεί περαιτέρω μια δίνη εσωστρέφειας, κίνδυνος μεγάλος και για το ΠΑΣΟΚ και για κάθε πολιτική δύναμη που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση.

Η όλη επιλογή είναι μια φυγή προς τα εμπρός και η Χαριλάου Τρικούπη έχει μια μακρά πια εμπειρία σε τέτοιες διαδικασίες που και την πολιτική μπορούν να γονιμοποιήσουν θετικά και τη σχέση του εν λόγω πολιτικού χώρου με τη βάση των πολιτών να ανανεώσουν. Θα ήταν επιζήμιο να συνεχιζόταν ο εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο με εκατέρωθεν «πολεμικές βολές» που μόνο αυτοακύρωση του κόμματος θα πετύχαιναν και επιπλέον μια αίσθηση απογοήτευσης στον κόσμο του.

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν διανύει υπαρξιακή κρίση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά μια πολιτική δοκιμασία που όμως οριοθετείται εντός του χώρου και που όπως φάνηκε έχει λύσεις και διεξόδους εντός πλαισίου να διευθετηθεί. Το περιβάλλον εκλογής νέας ηγεσίας θα πρέπει βέβαια να χωρέσει ταυτόχρονα με τις υποψηφιότητες και έναν πλούσιο και τολμηρό διάλογο για το σήμερα του χώρου και μάλιστα στα πενήντα χρόνια από την ιδρυτική του συνθήκη. Το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε στην Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, κυβέρνησε πολλάκις τη χώρα, ανέδειξε πρόσωπα. Με όλες τις κρίσεις και τις παλινωδίες του είναι θεσμικός πόλος και όχι σπαρασσόμενο «μαγαζί».