Το κατέδειξε εμφατικά και η πρόσφατη μέτρηση της MRB. Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: πληθωρισμός / ακρίβεια, υγεία / περίθαλψη και ανεργία. Πάντα οι κυβερνήσεις αργά ή γρήγορα έρχονται αντιμέτωπες με έναν παράξενο δυϊσμό. Την ίδια ώρα που μπορεί αντικειμενικά να πετυχαίνουν μακροπρόθεσμους στόχους που έχουν να κάνουν με σοβαρά θέματα όπως το στρατηγικό βάθος της χώρας, να σκοντάφτουν πάνω στα απλά και καθημερινά. Και να φθείρονται από αυτά. Λογικό. Ο μέσος πολίτης το πρώτο που κοιτά είναι το έμπρακτο αντίκρισμα των κυβερνητικών πολιτικών κα το πώς ανακλούν στην καθημερινότητά του.

Υπήρχε πάντα μια ρήση που προφανώς και τώρα ισχύει: Το πορτοφόλι ρίχνει κυβερνήσεις. Και προφανώς πρέπει να είναι μέλημα και της σημερινής κυβέρνησης η καλύτερη και ποιοτικότερη διαβίωση των Ελλήνων. Αυτό έχει να κάνει με τρία βασικά σκέλη. Με μια νέα στρατηγική συγκράτησης των τιμών και ανακούφισης του μέσου λαϊκού νοικοκυριού. Ως τώρα έχουν χαραχθεί πολιτικές για να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές τάσεις, όμως απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια και απόκρουση κάθε ίχνους αισχροκέρδειας – ως ελάχιστο βήμα. Η υγεία επίσης θα πρέπει να μπει εκ νέου και επί τάπητος στο τραπέζι του Μαξίμου με επιτάχυνση των μεταρρυθμιστικών τομών και με ενίσχυση του ΕΣΥ.

Η ανεργία είναι πιο περίπλοκο θέμα. Η κυβέρνηση έχει πετύχει πολλά στο πεδίο αυτό αλλά φαίνεται πως επίσης απαιτείται μια καλύτερη συνεργασία με τη βαθιά αγορά για να αντιστοιχηθούν οι ανάγκες σε προσωπικό με μια ποιοτική αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος. Ας προσθέσουμε εδώ την ασφάλεια που επίσης απασχολεί και είναι επίσης το μείζον στοίχημα για τους κυβερνώντες. Κανένας χώρος σε καμία είδους ανομία, πρέπει να είναι το απαρέγκλιτο δόγμα.