Τα εννέα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα επτά κτηνοτροφικών μονάδων ισοδυναμούν με ένα πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που μαρτυρούν οι αριθμοί. Οχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα με πανώλη στα αιγοπρόβατα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά κι επειδή αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει τη διασπορά του ιού στον Κάμπο.
Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, λοιπόν, κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλες ποσότητες ζωικού κεφαλαίου – και πρόκειται για κτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί σκληρά από την κακοκαιρία Daniel. Οι συνέπειες που θα έχει μια εξάπλωση της νόσου (η οποία ευτυχώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο) περιγράφονται από γνώστες ως καταστροφικές για την τοπική οικονομία – αφού σε όποια κτηνοτροφική μονάδα βρεθεί ένα κρούσμα, πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα, ενώ ορισμένες μεγάλες βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων εμφανίζονται ήδη διστακτικές, αν όχι απρόθυμες, να προμηθευτούν γάλα από τη Θεσσαλία. Εφόσον μάλιστα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η κατάσταση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η κτηνοτροφική παραγωγή και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μεριμνήσει αμέσως η πολιτεία. Ιχνηλατώντας τον ιό, περιορίζοντάς τον και κυρίως προστατεύοντας όσους έχουν ήδη πληγεί – ενισχύοντάς τους οικονομικά, δηλαδή. Ο συγκεκριμένος ιός δεν απειλεί τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, αποτελεί απειλή για έναν σημαντικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα, σε μια περιφέρεια η οποία προσπαθεί ακόμη να ορθοποδήσει μετά τις καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου.