Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα της διεκδίκησης του προεδρικού θώκου, τα πάντα είναι ρευστά. Παρότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν για πολλούς αναμενόμενη, δημιουργεί μια σειρά από νέα δεδομένα για την αμερικανική εκλογική μάχη, τα οποία προς το παρόν οι περισσότεροι, πολιτικοί και αναλυτές, δυσκολεύονται να εκτιμήσουν με σιγουριά.

Η αβεβαιότητα η οποία επικρατεί στις ΗΠΑ, όμως, δεν περιορίζεται εκεί. Στον ολοένα και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο που ζούμε τίποτα δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται. Η ρευστότητα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής δημιουργεί ανάλογες συνθήκες τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ εξαιτίας της στενής σχέσης των χωρών τους με την Αμερική.

Τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία έχει βρεθεί το αμερικανικό πολιτικό σύστημα αποτελούν πηγή ανησυχίας και για την Ελλάδα. Μια επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει κρύψει τη ροπή του στον απομονωτισμό, θέτει σε κίνδυνο τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον. Και ενέχει ρίσκο για τα ελληνοτουρκικά, μια κι η Αγκυρα προσδοκά μια νέα, διαφορετική, εποχή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική υπό την ηγεσία του Τραμπ, ενθυμούμενη τα θερμά λόγια με τα οποία εκείνος σχολίασε την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο του 2023. Οι μήνες που απομένουν ως τον Νοέμβριο είναι κρίσιμοι. Γι’ αυτό όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο.