Η πρόθεση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε έναν «ανασχηματισμό» των γενικών γραμματέων των υπουργείων έχει γίνει γνωστή εδώ και μέρες – για να ακριβολογούμε, οι μέρες που κυκλοφορεί η σχετική είδηση είναι τόσο πολλές, που ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική ονοματολογία. Οι πληροφορίες λένε ότι οι αλλαγές θα γίνουν τώρα, μέσα στον Ιούλιο, ώστε οι νέοι κρατικοί αξιωματούχοι να έχουν τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής και να είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου από τον Σεπτέμβριο.

Τα προβλήματα τα οποία παρατηρούνταν στο σχήμα των 60+ γενικών γραμματέων που υπάρχει σήμερα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να διευκολυνθεί η παραγωγή αποτελεσμάτων. Κάτι τέτοιο, βέβαια, προϋποθέτει ότι οι επιλογές των προσώπων που θα παρουσιαστούν έγιναν με αξιοκρατικά και όχι με κομματικά κριτήρια.

Γι’ αυτό, είναι κρίσιμο να προχωρήσει επιτέλους η κυβέρνηση στις σχετικές ανακοινώσεις. Γιατί οι γενικοί γραμματείς αποτελούν έναν σημαντικό, αν όχι κομβικό, κρίκο της διακυβέρνησης. Ο ρόλος τους είναι και συντονιστικός και πολιτικός. Από αυτούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η ταχύτητα με την οποία εφαρμόζεται το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος αλλά και η ορθή υλοποίηση του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Εχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αποδοτικότητα του κράτους, δηλαδή – και φυσικά για το πόσο καθαρή ή θολή είναι η εικόνα της κυβερνητικής επιτελικότητας.