Το πολυτιμότερο απ’ όλα τα αγαθά της φύσης, εκείνο που οι περισσότεροι στον προηγμένο δυτικό κόσμο θεωρούμε δημόσιο, δεν ρέει πια άφθονο. Οι ξηρασίες είναι επαναλαμβανόμενες, τα πρότυπα βροχοπτώσεων απρόβλεπτα και η θερμοκρασία ανεβαίνει διαρκώς, αυξάνοντας τις απαιτήσεις σε νερό. Η κλιματική κρίση εντείνει τον κίνδυνο της λειψυδρίας.
Και το μέλλον δεν προμηνύεται καλό. Τα κλιματικά μοντέλα του Αστεροσκοπείου Αθηνών και της πρωτοβουλίας CLIMPACT προβλέπουν ως «μέσο» σενάριο για τη χώρα μας αύξηση της θερμοκρασίας της τάξεως των 3,5 με 4 βαθμών μέχρι το 2070 και μείωση της βροχόπτωσης κατά 30% μέχρι τα τέλη του αιώνα. Σύμφωνα δε με έρευνα που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», το πρόβλημα το οποίο ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα επιδεινώνεται από τη χρήση του γλυκού νερού στη γεωργία – χρήση την οποία οι ειδικοί περιβαλλοντικής οργάνωσης χαρακτηρίζουν «σπάταλη και εξαιρετικά μη βιώσιμη». Γι’ αυτό, προειδοποιούν πως είναι πλέον αναγκαία η ανασυγκρότηση του ελληνικού αγροτοδιατροφικού μοντέλου προκειμένου να μειωθεί το υδάτινο αποτύπωμά του.
Προτάσεις υπάρχουν, κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έχουν προετοιμάσει την κοινή γνώμη, καθιστώντας ξεκάθαρο σε όλους πως πρέπει να αλλάξουμε πολλές απ’ τις συνήθειές μας αν θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο ζωής μας. Η πολιτεία οφείλει να δράσει προληπτικά ώστε να μηδενίσει τις πιθανότητες να υποφέρουν οι πολίτες της από έλλειψη νερού.