Με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαγορεύτηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Το εν λόγω μέτρο κρίθηκε αναγκαίο για προληπτικούς λόγους – προκειμένου, δηλαδή, να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού της πανώλης. Και τέθηκε σε εφαρμογή μία μέρα μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα της ορεινής Κορινθίας.

Από την προηγούμενη εβδομάδα ακούγονταν φωνές που προειδοποιούσαν πως αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η κατάσταση στη Θεσσαλία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η κτηνοτροφική παραγωγή και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, λοιπόν, κατέστη σαφές πως οι ανησυχίες οι οποίες εκφράστηκαν δεν είναι παράλογες. Αντιθέτως, ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανώλης των αιγοπροβάτων είναι υπαρκτός. Η απόσταση που χωρίζει τον Κάμπο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου υπονοεί πως η διασπορά ίσως είναι μεγάλη.

Γι’ αυτό, από εδώ και πέρα ο σχεδιασμός του κρατικού μηχανισμού οφείλει να λάβει υπόψη το χειρότερο δυνατό σενάριο. Οι ιθύνοντες θα πρέπει να αναλογιστούν τις επιπτώσεις που θα έχει μια «πανδημία» για έναν κρίσιμο κλάδο του ελληνικού πρωτογενούς τομέα και να δράσουν ανάλογα. Ο ιός μπορεί να μην απειλεί τη δημόσια υγεία, αφού δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο αποτελεί απειλή για τις τοπικές οικονομίες. Χάθηκε ήδη μία εβδομάδα, ας αξιοποιηθεί κάθε εικοσιτετράωρο από εδώ και πέρα.