Καλοκαίρι με συνεχόμενες ασκήσεις ισορροπίας σε κυβέρνηση και κόμμα καθώς και με έκτακτες επιχειρήσεις αποσυμπίεσης εντάσεων απέναντι τόσο στις δυσαρεστημένες φωνές της παράταξης όσο και σε (κρίσιμες εκλογικά) επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες είναι το φετινό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πορεία του Πρωθυπουργού προς το επόμενο κυβερνητικό ορόσημο της ΔΕΘ συνοδεύεται από ζυγισμένες κινήσεις με μίνιμουμ στόχο τη διασφάλιση νηνεμίας στο νεοδημοκρατικό οικοσύστημα. Τα… ήρεμα νερά αποτελούν για το Μαξίμου την αναγκαία συνθήκη προκειμένου να μπορέσει να σηματοδοτήσει πειστικά την περιλάλητη «επανεκκίνηση» ελέγχοντας έγκαιρα τους δυσάρεστους κυματισμούς στη γαλάζια λίμνη, όπως προέκυψαν από τον αιφνιδιασμό της κεντροδεξιάς παράταξης στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Εξού και για πρώτη φορά στην πενταετία διακυβέρνησης του Μητσοτάκη ο ίδιος εκπέμπει τόσο προσεκτικά και με τόση έμφαση σινιάλα «επανασύνδεσης» με τη βάση της ΝΔ και με τους βουλευτές του, βγάζοντας από το κάδρο οτιδήποτε θα απειλούσε είτε με αποσυσπείρωση την Κοινοβουλευτική Ομάδα (η τάση καταγράφηκε άλλωστε από τον Ιούνιο) είτε με αποπροσανατολισμό την κυβερνητική μηχανή.
Μπορεί ο Πρωθυπουργός να ξορκίζει δημοσίως τη «δεξιά στροφή» και τις παρασκηνιακές συζητήσεις περί πολιτικο-ιδεολογικής κατεύθυνσης της ΝΔ, επιμένοντας σε μια κυβερνητική τροχιά «πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς», ωστόσο είναι σαφές ότι καταγράφεται το λιγότερο μια στροφή στο… βαθύ κόμμα. Τη μαρτυρούν οι τελευταίες πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες αλλά και τα επόμενα βήματα: από τον πρόσφατο «ανασχηματισμό» στο κράτος και την επιλογή του επόμενου επιτρόπου στην Κομισιόν μέχρι τη σχεδιαζόμενη για το φθινόπωρο σύσφιγξη σχέσεων μεταξύ Μαξίμου και ΚΟ με επισκέψεις των βουλευτών, ανά ομάδες, στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η προσπάθεια διατήρησης ισορροπιών προς αποφυγή εσωτερικής πίεσης και διατύπωσης ενστάσεων ειδικά σε μια περίοδο που επιδιώκεται η μέγιστη ανάκτηση δυνάμεων επιβεβαιώνεται από πρωθυπουργικούς συνεργάτες, όσο κι αν εκείνοι δεν την ομολογούν ευθέως. Μιλούν όμως με νόημα για τα «ανοιχτά αφτιά του Μητσοτάκη στην ομάδα του, τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη».
Η επιλογή Τζιτζικώστα
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο το Μαξίμου επιβεβαίωσε ότι η επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα για την Κομισιόν έχει «πολιτικά χαρακτηριστικά». Η επιλογή, με λίγα λόγια, παραπέμπει και στην εσωτερική πολιτική σκηνή: ο ίδιος έχει συνεχείς εκλογικές επιτυχίες στη δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, έχει σαφείς αναφορές στο δεξιό κοινό και επιρροή στην κεντρική Μακεδονία με τον Βορρά συνολικά να είναι το κυρίαρχο πεδίο πιέσεων εκ δεξιών της ΝΔ. Αντίστοιχα η αντικατάσταση σχεδόν του 1/3 των γενικών γραμματέων δεν περιείχε σοβαρές εκπλήξεις και, όπως αναμενόταν, αποδείχθηκε ότι ήταν και αυτή… γαλάζιας απόχρωσης, επιβεβαιώνοντας την κομματική στροφή. Οσο για τη σημασία που αποδίδει το Μαξίμου σε όσα μεταφέρουν στα κεντρικά οι βουλευτές, την επισφράγισε η χθεσινή, τελευταία του καλοκαιριού διαδικτυακή ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου από τον Μητσοτάκη. Πρώτον, επέστρεψε το πρωθυπουργικό μότο «το είπαμε, το κάναμε», ως… τονωτικό για το νεοδημοκρατικό στρατόπεδο στο πλαίσιο εντός επτάμηνου απολογισμού. Δεύτερον, ο Μητσοτάκης επέλεξε αναφορές σε δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο «για να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο στοχευμένα τις νέες πιεστικές προκλήσεις της καθημερινότητας», φέρνοντας σε πρώτο πλάνο, εκτός από τα «καυτά» θέματα της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους, τα ζητήματα Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης.