Δυστυχώς, το έχουμε γράψει πολλές φορές αλλά δεν είναι άλλο ένα δημοσιογραφικό κλισέ: οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι εδώ. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα (όπως οι υψηλές θερμοκρασίες κι η ανομβρία αυτού του χρόνου) μπορεί πριν από μερικά χρόνια να έμοιαζαν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σήμερα, όμως, προκαλούν μια δυσοίωνη πραγματικότητα σαν κι αυτή που ζουν από την Κυριακή δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στη Βορειοανατολική Αττική.
Δεν χρειάζεται να προειδοποιήσουν οι επιστήμονες. Ολοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι οι αλλαγές στο κλίμα προμηνύουν ένα ακόμη χειρότερο κοντινό μέλλον. Δεν αρκεί πλέον να διαπιστώνεται το πρόβλημα. Δεν πάει άλλο. Eχει φτάσει η ώρα να γίνει κάτι. Ο κίνδυνος δεν είναι μια θεωρία που διατυπώνεται σε έναν κλειστό κύκλο ακαδημαϊκών και ειδημόνων. Είναι μέρος της καθημερινότητας των προαστίων της ελληνικής πρωτεύουσας και πολλών άλλων περιοχών της χώρας μας.
Ο κρατικός μηχανισμός πήρε κάποια από τα μαθήματα των δραματικών πύρινων μετώπων του καλοκαιριού του 2021. Οχι όλα, ωστόσο, όπως δείχνει η κατάσταση στα 40 χιλιόμετρα που εκτείνεται η τωρινή πυρκαγιά. Τα σχέδια πυροπροστασίας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σ’ εκείνο της αντιμετώπισης πρέπει να αναπροσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το χειρότερο δυνατό σενάριο γιατί αυτό είναι πια το πιθανότερο.