Απροσδόκητη αύξηση της τάξεως του 144% παρουσιάζει – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – αυτό το καλοκαίρι ο αριθμός των συλληφθέντων εμπρηστών από πρόθεση με ύποπτους πολλές φορές σκοπούς. Με το εντυπωσιακό στοιχείο ότι λιγότερο από κάθε δύο ημέρες συλλαμβάνεται και ένα άτομο που βάζει φωτιά στο δάσος επίτηδες. Με τα πρόστιμα που καλούνται να καταβάλουν οι δράστες των εμπρησμών να ανέρχονται φέτος περίπου στο 1.000.000 ευρώ!
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν προχωρήσει σε 89 συλλήψεις εμπρηστών με πρόθεση το 2024, από τους οποίους οι 61 έχουν συλληφθεί το τελευταίο τετράμηνο της αντιπυρικής περιόδου! Ο ίδιος αριθμός για την αντίστοιχη αντιπυρική περίοδο το 2023 ήταν μόλις 25 συλλήψεις εμπρηστών με σκοπιμότητα που κατακαίνε τα δάση. Κι όλα αυτά στη συνέχεια της σύλληψης καθηγητή της Παντείου για διαδοχικές πυρκαγιές στη Βάρη, αλλά και ενός 80χρονου, πρώην ιδιοκτήτη καταστήματος πώλησης χαρτόκουτων, που είχε βάλει τέσσερις φωτιές στα Γλυκά Νερά. Με την περίπτωση του τελευταίου να έχει κινήσει το ενδιαφέρον της αρμόδιας υπηρεσίας της Πυροσβεστικής αφού φέρεται ότι έχουν βρεθεί στην κατοικία του και ακροδεξιά σύμβολα αλλά και αρκετά ευρήματα που αναδεικνύουν μεθοδική πολυετή δράση σε εμπρησμούς και ίσως όχι μόνο.
Αντεκδίκηση
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνάται το ενδεχόμενο ορισμένοι από τους εμπρησμούς να έχουν γίνει για λόγους αντεκδίκησης σε κατοίκους της περιοχής, ενώ εξετάζονται και άλλες παράμετροι της υπόθεσης που θεωρείται «ιδιαίτερα σοβαρή». Επιπλέον συνεχίζεται η έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών για τα αίτια της μεγάλης φωτιάς στου Βαρνάβα που επικεντρώνεται σε αγροτεμάχιο επί της οδού Αμάλθειας στην εν λόγω περιοχή και δεν θεωρείται, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι αποδίδεται σε ανθρώπινο παράγοντα. Με στελέχη του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας να αναφέρονται σε έντονο παρασκήνιο για τον εντοπισμό των αιτίων αυτής της φωτιάς που έκαψε περίπου 100.000 στρέμματα στη Βορειοανατολική Αττική. Παράλληλα ζητούμενο για τα στελέχη της Πυροσβεστικής είναι ο προσδιορισμός των αιτίων εννέα καταστροφικών πυρκαγιών τον προηγούμενο χρόνο και ανάμεσα σε αυτές της Πάρνηθας, της Ρόδου, της Βοιωτίας, της Μαγνησίας (με τις εκρήξεις στα στρατόπεδα), από τις οποίες οι τέσσερις αποδίδονται πλέον σε εμπρησμούς από πρόθεση. Την ίδια ώρα ωστόσο δυσχέρειες παρατηρούνται στη διαλεύκανση της πυρκαγιάς – τον περασμένο Μάιο – σε εργοστάσιο παραγωγής φαγητού στη Λαμία, που υπήρξε έπειτα από δηλητηρίαση μαθητών, αφού δεν βρέθηκαν ίχνη ύποπτης ουσίας (βενζίνης κ.λπ.) στο εσωτερικό της αποτεφρωμένης μονάδας.
Τις έρευνες για τη διακρίβωση των αιτιών των πυρκαγιών έχει αναλάβει κατά κύριο λόγο η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπου υπηρετούν 25 άτομα από τους οποίους οι 17 συνθέτουν κλιμάκια εντοπισμού των εστιών και των αιτιών των πυρκαγιών. Υστερα από αλλαγές τουλάχιστον 5-7 αξιωματικών την τελευταία διετία οι έρευνες γίνονται διεξοδικές και ενδελεχείς με άμεσο εντοπισμό της εστίας και συγκέντρωση κρίσιμων μαρτυριών, συνεχείς αναζητήσεις υλικού καμερών, σαρώσεις τηλεφωνικών κλήσεων που οδηγούν ιδιαίτερα συχνά στους δράστες των εμπρησμών.
Τα στοιχεία
Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: από την αρχή του 2024 και έως χθες καταγράφηκαν 870 παραβάσεις που χρηματικά αντιστοιχούν σε πρόστιμα 937.853 ευρώ και 360 συλλήψεις. Από τους συλληφθέντες οι 89 κατηγορήθηκαν για εμπρησμό από πρόθεση και οι 271 από αμέλεια. Μόνο το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου (από 1ης Μάιου έως σήμερα) έχουν αποδοθεί 402 πρόστιμα και έχουν πραγματοποιηθεί 205 συλλήψεις (61 πρόθεση και 144 αμέλεια). Σημειώνεται ότι το ίδιο χρονικό διάστημα του 2023 (από την αρχή του χρόνου μέχρι 19 Αυγούστου 2023) πραγματοποιήθηκαν 160 συλλήψεις (117 αμέλεια και 43 πρόθεση). Μάλιστα την αντιπυρική περίοδο του 2023 αποδόθηκαν 337 πρόστιμα και πραγματοποιήθηκαν 74 συλλήψεις (49 αμέλεια και 25 πρόθεση).
Με κύριο δηλαδή συμπέρασμα τον μη εντοπισμό και την ατιμωρησία που υπήρχε όσον αφορά τα άτομα που κατακαίνε τα δάση μας, αφού για αρκετούς από τους 61 που συνελήφθησαν φέτος το καλοκαίρι υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλούσαν και άλλες χρονιές δασικές πυρκαγιές. Χωρίς ωστόσο να έχουν εντοπισθεί ή συλληφθεί. Μάλιστα είναι ακόμη ενδεικτικό ότι σύμφωνα με επίσημες αναφορές των υπευθύνων της Πυροσβεστικής οι καταστροφικές πυρκαγιές στις 8 Ιουλίου 2023 στο Λουτράκι (που επεκτάθηκε στον Ισθμό), στις 17 Ιουλίου 2023 στο Πάνακτο Βοιωτίας που κατέκαψε τα Δερβενοχώρια, στις 18 Ιουλίου 2023 στη Ρόδο και στις 22 Αυγούστου του ίδιου χρόνου στη Μονή Κλειστών που επεκτάθηκε προς το τελεφερίκ της Πάρνηθας αποδίδονται σε εμπρησμούς από πρόθεση, χωρίς ωστόσο να έχουν εντοπισθεί οι «άγνωστοι» μέχρι τώρα δράστες.