Ως την «τελευταία ευκαιρία» που, πιθανότατα, υπάρχει για τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα και την αποτροπή ενός γενικευμένου πολέμου αντιμετωπίζει ο Αντονι Μπλίνκεν αυτό τον γύρο των διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα στην Ντόχα του Κατάρ και αναμένεται να συνεχιστούν (ίσως και από σήμερα) στο Κάιρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε χθες τρίωρη συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, κατά τον πρώτο σταθμό της – δέκατης κατά σειρά, από την έναρξη του πολέμου – περιοδείας του στην περιοχή, σε μια ακόμη προσπάθεια για ειρήνευση, καθώς πλησιάζουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Πρόκειται για μια αποφασιστική στιγμή, ενδεχομένως την καλύτερη που είχαμε ως τώρα, ίσως και την τελευταία ευκαιρία για να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, για να επιτύχουμε μια εκεχειρία και για να θέσουμε τους πάντες σε έναν καλύτερο δρόμο προς τη βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν, λίγο προτού συναντήσει τον Χέρτζογκ. Ο Νετανιάχου έκανε λόγο για «θετική συνάντηση» και όπως είπε ο Μπάιντεν τον διαβεβαίωσε ότι στηρίζει την αμερικανική πρόταση.

«Υπέρμετρα αισιόδοξη εικόνα»

Η «πρόταση – γέφυρα» την οποία φέρεται να έχει καταθέσει η Ουάσιγκτον στο τραπέζι δεν ικανοποιεί τη Χαμάς, που θεωρεί πως συνιστά σοβαρή υποχώρηση στις – νέες, όπως ισχυρίζεται – απαιτήσεις που έχει προβάλει το Ισραήλ. Σύμφωνα δε με την Αγκυρα, η οποία διατηρεί στενές επαφές με την παλαιστινιακή οργάνωση και φιλοξενεί στελέχη της, οι αμερικανοί αξιωματούχοι παρουσιάζουν «μια υπέρμετρα αισιόδοξη εικόνα» όσον αφορά τις προοπτικές αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων. Στο μεταξύ, η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε προχθές κοντά σε συναγωγή του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο βομβιστής και να τραυματιστεί ένα άτομο. Με την πρώτη να διαμηνύει, μάλιστα, πως τέτοιου τύπου χτυπήματα – που δεν υπήρχαν για τα πολλά τελευταία χρόνια – «θα επιστρέψουν στο προσκήνιο» όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα. Εκεί όπου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 40.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 207 στελέχη και συνεργάτες της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

————————————————-

Τα τέσσερα αγκάθια του «παζαριού»

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο και τους πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων, τα βασικά «αγκάθια» που παραμένουν και δεν επιτρέπουν – ακόμη – την επίτευξη συμφωνίας είναι τα εξής:

Τερματισμός του πολέμου

Πρόκειται για απαίτηση της Χαμάς, η οποία θέτει ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη συμφωνία τη σταδιακή (αλλά σχετικά ταχεία) αποχώρηση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης που την ενώνει με την Αίγυπτο και της νοητής γραμμής που χωρίζει στα δύο τη Λωρίδα, καθώς και εγγυήσεις ότι δεν θα έχουν το ελεύθερο να επιστρέφουν όποτε θέλουν. Η κυβέρνηση Νετανιάχου το απορρίπτει.

Επιστροφή των εκτοπισμένων

Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το δικαίωμα όλων των εκτοπισμένων από τις εστίες τους να επιστρέψουν σε αυτές, ενώ το Ισραήλ θέτει ως όρο τον αυστηρό έλεγχό τους – ειδικά όσων ζούσαν στο βόρειο τμήμα – ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι άοπλοι και μη καταζητούμενοι.

Απελευθέρωση ομήρων-φυλακισμένων

Η κυβέρνηση Νετανιάχου επιδιώκει την απελευθέρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού από τους 115 εναπομείναντες ομήρους στην πρώτη φάση του υπό συζήτηση σχεδίου και όχι μόνο των 33 σορών εκείνων που εκτιμάται πως έχουν σκοτωθεί. Επίσης, διεκδικεί μείωση του αριθμού των Παλαιστινίων που θα αφεθούν ελεύθεροι από τις ισραηλινές φυλακές και δικαίωμα βέτο σε ορισμένα ονόματα – όπως του Μαρουάν Μπαργούτι, ήρωα της δεύτερης Ιντιφάντα.

Μεταπολεμικό καθεστώς

Παράλληλα με τα παραπάνω, ανοιχτό παραμένει το καθεστώς που θα επιβληθεί μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα, ποιοι θα έχουν την ευθύνη, εάν θα μετέχει η Χαμάς και κατά πόσο θα αναπτυχθεί διεθνής στρατιωτική δύναμη.