• Τι μας λένε όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πέραν των προφανών; Πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει τη δυνατότητα μιας νέας αυτοδυναμίας.
  • Προφανώς αυτό δεν συνδέεται με την κλασική πατροπαράδοτη φθορά των κυβερνήσεων που διάγουν τη δεύτερη τετραετία τους, αλλά με την αποστοίχιση ενός μέρους της κοινωνικής βάσης της Κεντροδεξιάς που αποκτά πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Κάπου έχει αρχίσει να φαίνεται η κάμψη, μια πραγματικότητα που συνήθως προσδίδει στασιμότητα σε πρωτοβουλίες και όχι προωθητική ύλη. Συνήθως αυτή την κατάσταση την «οσμίζονται» οι παλιότεροι και όσοι κρατούν επαφή με τον απλό κόσμο.
  • Η μείωση των τουριστικών εσόδων τον Ιούλιο (μειωμένα κατά 178 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος) δεν εγγράφεται στα καλά νέα. Μαζί με τη μείωση της κατανάλωσης των Ελλήνων. Θα περιμένουμε βέβαια τα στοιχεία του Αυγούστου. Και εκεί αρχές Δεκεμβρίου θα έχουμε και τους νέους αρχηγούς σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μια πρώτη συζήτηση για τον κρατικό προυπολογισμό. Οι δημοσκοπήσεις θα καταγράφουν κάποια δυναμική – αν υπάρχει τέτοια – αλλά και την κατάσταση της κυβέρνησης. Θα αντέξει;
  • Μπροστά θα έχουμε την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας – η στήλη στοιχηματίζει σε νέο πρόσωπο – και σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης. Ενας κύκλος θα κλείνει, αν το επιτρέψουν οι πυρηνικές απειλές βέβαια. Και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα επανέλθει κάποιου είδους δικομματισμός. Προβλέπω παρέμβαση παλιότερων και νέα σχήματα.
  • Ωραίο ζεϊμπέκικο ο Απόστολος Γκλέτσος στο Ηρώδειο. Αλλά αυτός ο χορός χορεύεται με τα πόδια όχι με τα μάτια, έτσι δεν είναι; Πάντως ό,τι αντιστρατεύεται τη νέα μόδα των ακαδημιών ζεϊμπέκικου είναι σύμμαχος της στήλης.

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε

Ή εγγραφείτε

Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ