Πριν από έναν χρόνο, στις 7 Οκτωβρίου του 2023, χιλιάδες ένοπλοι της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων εισέβαλαν στο Ισραήλ, σκότωσαν σχεδόν 1.200 αμάχους, στρατιώτες, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και ξένους υπηκόους, κακοποίησαν γυναίκες, εξευτέλισαν ηλικιωμένους, έβαλαν φωτιά σε σπίτια και συνέλαβαν πάνω από 250 ομήρους, περιλαμβανομένων 30 παιδιών, με σκοπό να τους ανταλλάξουν στη συνέχεια με παλαιστίνιους κρατουμένους. Ηταν η φρικιαστικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί εναντίον Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα. Ηταν η «11η Σεπτεμβρίου» του Ισραήλ.

Οποιαδήποτε χώρα θα αντιδρούσε σε μια τέτοια επίθεση με αποφασιστικότητα. Θα αναζητούσε τους υπευθύνους αυτής της σφαγής και θα λάμβανε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθεί, φροντίζοντας την ίδια στιγμή να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων. Οσα δίκια κι αν έχει ο παλαιστινιακός λαός, όσο κι αν υποφέρει – και υποφέρει πολύ – από τη μακρά κατοχή και το «απαρτχάιντ» που του έχει επιβληθεί, η τρομοκρατία δεν περιλαμβάνεται στα θεμιτά μέσα διεκδίκησης των δικαιωμάτων του. Η λύση του περιβόητου Μεσανατολικού, που στην πραγματικότητα είναι το Παλαιστινιακό, δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική.

Αυτή η κοινώς αποδεκτή αρχή φαίνεται όμως δυστυχώς να διαφεύγει από τη σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση. Κι έτσι, η δίκαιη τιμωρία των πρωτεργατών της περυσινής σφαγής μετατράπηκε σε ένα πραγματικό αντιπαλαιστινιακό πογκρόμ: μόνο στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο χρόνο πάνω από 41.800 Παλαιστίνιοι, ενώ έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους οι περισσότεροι από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, που έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη της χώρας του, φαίνεται να πιστεύει ότι θα εξασφαλίσει την οριστική ειρήνη για την πατρίδα του αποκλειστικά με πυραύλους και drones. Αλλά κάνει λάθος. Η χρήση τυφλής στρατιωτικής βίας χωρίς να υπάρχει κάποιο στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα υποκινεί την τρομοκρατία, δημιουργεί πρόσφυγες και προκαλεί χάος.

Εστω και την υστάτη ώρα, πρέπει λοιπόν να επικρατήσει η σύνεση. Το Ιράν, που βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Ισραήλ και γενικότερα της Δύσης, πρέπει να λάβει το μήνυμα ότι οι στόχοι του θα αποτύχουν. Μια γενικευμένη ισραηλινή επίθεση όμως εναντίον του, ιδιαίτερα αν στοχεύει και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα είναι καταστροφική.