Από πέρυσι τέτοια μέρα 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, 1 εκατομμύρια Λιβανέζοι και 60 χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί. Η Χαμάς έχει εκτοξεύσει 12.000 ρουκέτες προς το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ 8.000. Το Ιράν 500 πυραύλους και drones. Το Ισραήλ έχει ήδη ξοδέψει 67 δισ. δολάρια για τη σύγκρουση και η οικονομία της Γάζας έχει συρρικνωθεί κατά 86%.

Τα παραπάνω νούμερα δείχνουν ξεκάθαρα πως έναν χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο στη Μέση Ανατολή, το ακριβώς αντίθετο. Για την ακρίβεια, σήμερα που είναι η πρώτη επέτειος της 7ης Οκτωβρίου, η περιοχή βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον γενικευμένο πόλεμο. Οποιαδήποτε προσπάθεια για εξομάλυνση των αραβοϊσραηλινών σχέσεων δείχνει ανέφικτη. Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές είναι δυσβάστακτο, ενώ οι εξτρεμιστές και οι ακραίοι των μεν και των δε έχουν πλέον τον πρώτο λόγο.

Οι τελευταίοι δώδεκα μήνες επιβεβαιώνουν πως η διεθνής κοινότητα οφείλει να εργαστεί ακόμη πιο σκληρά και μεθοδικά ώστε να αρχίσουν να ακούγονται δυνατότερα οι φωνές που ζητούν ειρήνη. Αυτή τη στιγμή μπορεί να φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία διέξοδος. Ωστόσο, η επ’ αόριστον σύγκρουση προφανώς και δεν είναι βιώσιμη λύση για καμία πλευρά. Τα γεγονότα καθιστούν δύσκολο τον αναστοχασμό που επιβάλλουν οι επέτειοι αλλά η σημερινή ημέρα παραμένει μια ευκαιρία να σκεφτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι πώς φαντάζονται το μέλλον τους – και πόσο εφικτό είναι το αύριο το οποίο προσδοκούν.