Αύριο το βράδυ, η εικόνα της ελληνικής Αριστεράς θα είναι αρκετά, αν όχι ριζικά, διαφορετική από τη σημερινή. Κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή θα έχει εκλεγεί ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Η ακύρωση του ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα, ήταν η μοναδική παραφωνία των άψογων κατά τα άλλα διαδικασιών που ακολουθήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Οι συγκεντρώσεις, οι συνεντεύξεις, τα άρθρα και η αποκαλυπτική τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των έξι υποψηφίων που διεκδικούσαν μέχρι την περασμένη Κυριακή την ηγεσία του κόμματος έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελλάδα τόσο για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας όσο και για τη διαμόρφωση μιας σοβαρής, σύγχρονης και αξιόπιστης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Οποιο κι αν είναι λοιπόν το αποτέλεσμα του αυριανού δεύτερου γύρου, το κόμμα θα πρέπει να συνεχίσει ενωμένο, και με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση, την αποστολή του, την άσκηση δηλαδή μιας μαχητικής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Την έχουν ανάγκη το ίδιο, η κυβέρνηση και οι πολίτες.

Ο δεύτερος λόγος που το τρέχον Σαββατοκύριακο ανήκει στην Αριστερά είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό πως το κλίμα στο κόμμα είναι εκρηκτικό. Εδώ δεν συγκρούονται δύο υποψήφιοι, με έστω διαμετρικά αντίθετες απόψεις για την Αριστερά, την Ελλάδα και τον κόσμο. Συγκρούεται ο μηχανισμός ενός ανθρώπου που διετέλεσε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για έναν σχεδόν χρόνο με μια ομάδα που εμφανίζεται αποφασισμένη να διατηρήσει με κάθε τρόπο τον έλεγχο του κόμματος, έστω κι αν δεν θα έχει μείνει από αυτό παρά μια σφραγίδα, «ένας ΑΦΜ» όπως γράφουν σήμερα στον πρωτοσέλιδο τίτλο τους «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» – μαζί φυσικά με την κρατική χρηματοδότηση. Οι εκκλήσεις για ενότητα δεν έχουν λοιπόν νόημα σε αυτή την περίπτωση. Το μόνο που μπορεί να ελπίζει κανείς είναι οι αντιπαραθέσεις να παραμείνουν σε πολιτισμένο επίπεδο και να αποτραπούν ακραίες πράξεις, τόσο από τη μια πλευρά όσο και από την άλλη, που θα μπορούσε να οδηγήσουν ακόμη και σε σκηνές βίας.

Οι διασπάσεις είναι γραμμένες στο DNA της Αριστεράς. Κάποτε γίνονταν για ιδέες, σήμερα γίνονται για νοοτροπίες. Αν για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πια αργά για δάκρυα, το ΠΑΣΟΚ έχει μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει σελίδα.