Με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη κλείνει έναν κύκλο και ανοίγει από σήμερα για εκείνη ένας πιο κρίσιμος. Αυτός αφορά το σταυροδρόμι όπου βρίσκεται πια ο ένας εκ των δύο πόλων για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Τα βλέμματα και η προσοχή της παράταξης στρέφονται εδώ και λόγω θεσμικής και κυβερνώσας μνήμης του ΠΑΣΟΚ και λόγω προφανώς του δομικού αδιεξόδου όπου βρίσκεται ο έτερος πόλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η επόμενη ημέρα δεν θα διαρκέσει βέβαια πολύ. Το αντίθετο.

Η εμπιστοσύνη που επέδειξαν χιλιάδες πολίτες για τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ θα είναι ανάλογες της ταχύτητας που η ηγεσία θα πρέπει να επιδείξει. Προσοχή. Κανείς δεν λέει πως πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πάει σε έναν βεβιασμένο οδικό χάρτη και σε μικρομέγαλες πρωτοβουλίες απλώς για να δείξει πως καλύπτει το κενό της αντιπολίτευσης αμέσως και κόντρα στην κυβέρνηση. Το αντίθετο. Θα πρέπει να διαμορφώσει όρους ωρίμασης, δυναμικής και ενός νέου πειστικού σχεδίου ώστε να μετατραπεί σε βασικό υποδοχέα της κεντροαριστερής εκλογικής δεξαμενής.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να αποδείξει πως δεν είναι «ρετρό» υπόμνηση, μα ρεαλιστική και μαχητική δύναμη του καιρού μας, συγχρονισμένη με τις νέες απαιτήσεις και ανάγκες του κόσμου. Το σταυροδρόμι είναι δύσκολο, σύνθετο, μα και προκλητικό. Το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα των διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να αποκτήσει εκ νέου χαρακτηριστικά θεσμικής και πολιτικής σοβαρότητας και ανάταξης.