Εδώ και πολύ καιρό, σε κάθε μέτρηση της κοινής γνώμης, οι πολίτες δηλώνουν ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας την ακρίβεια – τα δε ποσοστά στις σχετικές διαφάνειες είναι συντριπτικά. Το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευθεί τόσο που για πολλούς ο μισθός δεν φτάνει για να βγει ο μήνας. Σε έρευνα που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» καταδεικνύεται πως οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές προϊόντων και υπηρεσιών δεν δυσκολεύουν μόνο την καθημερινότητα όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα, των φτωχότερων δηλαδή συμπολιτών μας, αλλά επηρεάζουν πια κι εκείνη της μεσαίας τάξης.

Τα πιο δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας βλέπουν τους μισθούς τους να εξαντλούνται μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του μήνα, ενώ ακόμη και τα 1.500 ευρώ – τα οποία συχνά παρουσιάζονται από την κυβέρνηση ως το ποσό – στόχος για τον μέσο μισθό στο τέλος της δεύτερης θητείας της – δεν αρκούν πλέον για να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις ενός νοικοκυριού. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Ακόμη και για ένα μόνο άτομο η μέση μηνιαία δαπάνη φτάνει τα 1.600 ευρώ, ενώ στην περίπτωση μιας οικογένειας με δύο παιδιά έως 16 ετών τα έξοδα αγγίζουν τα 3.160 ευρώ.

Ο παλιός κανόνας της πολιτικής, που λέει πως στο τέλος της ημέρας οποιαδήποτε κυβέρνηση κρίνεται από το πώς αντιμετώπισε τα προβλήματα της καθημερινότητας, είναι μια από τις λίγες βεβαιότητες που δεν έχουν αλλάξει. Και το υψηλό κόστος ζωής αντιπολιτεύεται το κυβερνητικό αφήγημα πιο αποτελεσματικά από κάθε πολιτικό αντίπαλο των κυβερνώντων. Τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση της υπ’ αριθμόν ένα προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ, της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων, στενεύουν.