Από χθες έχει ξεκινήσει η τριήμερη Σύνοδος Κορυφής των BRICS+ στη Ρωσία. Εκεί, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε πάνω από 20 ηγέτες κρατών. Η ομάδα σίγουρα δεν είναι μια αμελητέα δύναμη στη διεθνή σκακιέρα. Τα μέλη της αποτελούν το 41% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4% και το 35% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Και, το κυριότερο, ορισμένα έχουν τη φιλοδοξία να ανατρέψουν την οικονομική και γεωπολιτική ηγεμονία της Δύσης – και δη των ΗΠΑ.
Εξού και ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι η πρόταση της Ρωσίας να δημιουργήσουν μια εναλλακτική στο ΔΝΤ προκειμένου να αντιμετωπίσουν «την πολιτική πίεση των δυτικών εθνών». Το ΔΝΤ – οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των χωρών του συναντώνται αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον – έχει μπει στο κάδρο με το επιχείρημα πως απαιτούνται «βελτιώσεις για να εξυπηρετηθεί καλύτερα η εξελισσόμενη παγκόσμια οικονομία». Αλλά στην πραγματικότητα οι Ρώσοι πιστεύουν πως έτσι θα επιτευχθεί η «αποδολαριοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα επιτρέψει σε άλλους παίκτες – τους ισχυρότερους ανάμεσα στις BRICS – να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων.
Πολλοί αναλυτές επιμένουν ότι ακόμη η συμμαχία των BRICS δεν έχει την ενότητα που θα της επιτρέψει να αλλάξει τα δεδομένα. Η Ινδία π.χ., ένα από τα ιδρυτικά μέλη, επιθυμεί να διατηρήσει καλές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τη Δύση. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο πως πλέον το θέμα μπαίνει στο τραπέζι των συνομιλιών τους δείχνει ότι ο κόσμος μας γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος. Αλλά και πως αν οι Δυτικοί θέλουν να μείνουν όλα όπως είναι, τότε πρέπει να τ’ αλλάξουν οι ίδιοι όλα.