Οι εικόνες των καταστροφών στη Ρόδο είναι σοκαριστικές. Η βροχή που έριξε εκεί έφτασε το 75% του νερού που έπεσε πριν από λίγο καιρό στη Βαλένθια. Το δίκτυο και οι υποδομές του νησιού ήταν σχεδόν αδύνατο να απορροφήσουν αυτή τη βροχόπτωση, λένε οι επιστήμονες. Το ίδιο άσχημες ήταν οι συνέπειες του ακραίου φαινομένου και στη Λήμνο, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η κακοκαιρία Bora δεν τέλειωσε. Θα συνεχιστεί κι αυτό το 48ωρο. Για να το πούμε διαφορετικά: η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Δυστυχώς, το να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να πνιγόμαστε τον χειμώνα είναι η νέα κανονικότητα – ειδικά στη Μεσόγειο που αποτελεί χοτ-σποτ της κλιματικής κρίσης. Ακριβώς γι’ αυτό, όμως, το κράτος οφείλει πια να είναι προετοιμασμένο. Η εμπειρία του Ιανού ή του Daniel είναι πολύ πρόσφατη. Θα έπρεπε να έχει πάρει τα μαθήματά του, λοιπόν.

Το 112 είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο – κι ευτυχώς που το έχουμε. Ωστόσο, οι νέες συνθήκες επιβάλλουν να αναδιοργανωθεί η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει όλο και συχνότερα όλο και εντονότερα καιρικά φαινόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πρέπει να ξανασχεδιαστούν οι υποδομές της χώρας και να ανακατασκευαστούν ώστε να αντεπεξέρχονται στη σφοδρότητα των χτυπημάτων της φύσης. Η πρόληψη σώζει ζωές, επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, αλλά η πολιτεία φαίνεται να αγνοεί τι σημαίνει πρόληψη στην προκειμένη περίπτωση.