Οι συνομιλίες της Αγκυρας με τη νέα ηγεσία της Συρίας για τον καθορισμό ΑΟΖ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ηδη στη γειτονική χώρα εκτιμάται πως η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα επηρεάσει τη γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι υπερεθνικιστές της θεωρούν πως οι κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα.

Οι Τούρκοι δεν έχουν κρύψει ότι μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ επιδιώκουν να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους με όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύουν, προωθώντας ταυτόχρονα τα στρατηγικά τους συμφέροντα στην περιοχή. Βέβαια, το μοντέλο πάνω στο οποίο πατάνε είναι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο, ως γνωστόν, αγνοεί κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου.

Η Αθήνα είναι σε ετοιμότητα και έχει ενημερώσει – σε συνεργασία με τη Λευκωσία – τους ευρωπαίους εταίρους. Μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Δαμασκού και Αγκυρας, άλλωστε, εφόσον υπογραφεί, θα παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η αλήθεια είναι πως τα ελληνικά και κυπριακά περιθώρια αντίδρασης δεν είναι μεγάλα.

Παρότι η μεταβατική κατάσταση στη Συρία δεν νομιμοποιεί τη σύναψη οποιωνδήποτε διεθνών συμφωνιών, το σημαντικότερο όπλο Ελλάδας και Κύπρου αυτή τη στιγμή είναι πως έτσι η συριακή κυβέρνηση θα μπει σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, αφού θα αποπειραθεί να υφαρπάξει τμήμα της ΑΟΖ κράτους – μέλους της Ενωσης. Η Ευρώπη θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις και να διακόψει τη βοήθεια που τόσο έχουν ανάγκη οι σύροι κυβερνώντες για να διατηρηθούν στην εξουσία. Μένει να φανεί τι βαραίνει περισσότερο γι’ αυτούς – οι τουρκικές ή οι ευρωπαϊκές επιθυμίες.