Τον Αύγουστο, η Κίλι Χότζκινσον κέρδισε το μοναδικό χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Βρετανίας στον στίβο. Τα θεμέλια της παγκόσμιας επίδοσης της σταρ των 800 μ. προήλθαν από ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ένταση αντί για περισσότερα χιλιόμετρα, cross-training, προπονήσεις σε αμμόλοφους και ένα συμπλήρωμα των 18 ευρώ που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια, αλλά γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 2024. Η Χότζκινσον χρησιμοποιεί διττανθρακικό νάτριο – ή αλλιώς μαγειρική σόδα – για να ενισχύσει την προπόνηση και τους αγώνες της, συγκεκριμένα το «σύστημα διττανθρακικών» του Maurten, το οποίο, σύμφωνα με έναν κορυφαίο προπονητή, χρησιμοποιήθηκε από το 80% των αθλητών αντοχής στο Παρίσι. «Το συνιστώ ανεπιφύλακτα», λέει ο προπονητής της Χότζκινσον, Τρέβορ Πέιντερ. Αλλά γιατί; Τι είναι αυτό που έχει να κάνει με το διττανθρακικό νάτριο και το σύστημα Maurten που το έχει χαρακτηρίσει «χρυσόσκονη» ένας άλλος κορυφαίος προπονητής; Και πέρα από το διττανθρακικό, ποια άλλα νόμιμα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται; Η βιομηχανία αποτιμάται σήμερα σε 16 δισ. ευρώ – μιλάμε για άπειρα χάπια, σκόνες και ροφήματα που υποτίθεται ότι βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις. Εδώ εξετάζουμε τα στοιχεία για τέσσερα από αυτά.
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ