Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει, η αγορά για το Πάσχα «ζεσταίνεται» αλλά το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί πονοκέφαλο για τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε δίλημμα για το πώς να χειριστούν τα αυξημένα κόστη των πρώτων υλών ώστε να διατηρήσουν την πελατεία τους. Φέτος τα πασχαλινά σοκολατένια αβγά θα είναι μικρότερα και ταυτόχρονα πιο ακριβά ενώ στα ράφια προστίθενται και προϊόντα απομίμησης σοκολάτας. Η σοκολάτα γίνεται ακριβότερη εδώ και αρκετά χρόνια λόγω των καιρικών συνθηκών στη δυτική Αφρική, ιδίως στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, απ’ όπου προέρχονται τουλάχιστον οι μισοί κόκκοι κακάο στον κόσμο. Η τιμή χονδρικής το 2024 κυμαινόταν στα 4 – 4,5 ευρώ το κιλό ενώ το 2025 αυξήθηκε στα 11 με 12 ευρώ το κιλό, μια αύξηση της τάξεως του 180%. Ενώ οι εταιρείες ζαχαροπλαστικής λένε ότι έχουν απορροφήσει μέρος της επιβάρυνσης της τιμής του κακάο, το μέγεθος της αύξησης είναι τέτοιο που έχει αντίκτυπο στις τιμές αλλά και νέες τάσεις με προϊόντα που παράγονται από φθηνότερες πρώτες ύλες.


Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ